Crest

Öğeyi Oyla
(1 Oyla)

crestCREST KANARYA (TEPELİ KANARYA)

Crest kanaryalar oldukça iri, gösterişli, aynı zamanda pahalı kanaryalardır. iki tipi vardır;

Crested: şapkalı,

Crestbred: Şapkasız.

Crested’in şapkası oldukça büyük olmalı ve bu tepe gözleri, gagayı örtmeli, enseyle düz bir şekilde birleşmeli.
Crestbred kafa oldukça geniş, yassı ve belirgin kaşları olmalıdır. her ikisin dede kafa tüyleri uzun olmalıdır. Boyun kısa ve vücut dolgun olmalıdır,uzun ve ipeksi,yumuşak tüyleri olmalı, kuyruk talazları ve horoz tüyleri Görünmelidir, ayaklar kısa baldırlar gözükmez, duruş yarı dik 45 derece olmalıdır. Boy ise en az 17 santimdir.Üretiminde oldukça zorluk çekilen bir kuştur, çiftleştirirken daima bir şapkalı ile şapkasızı çiftleştirmeniz gerekiyor aksi taktirde yavruların bir kısmı yumurtadan çıkamayabilir. Başka bir sorun tüyleri çok yumuşak olduğu için folikülü açamıyor ve tüy kistleri oluşabiliyor, bu bazen sorun oluştura biliyor. Bu kuşların çok az hareketli olması hem yetiştirici için sıkıcı geliyor hemde kuşun yağlanmasına ve yavru veriminin azalmasına sebep oluyor.

Tüm crest yetiştiricileri tüy tipine büyük önem vermektedirler. Bundan dolayı kanarya, uzun ve geniş tüylere sahip, tüy altları ise seyrek ve uzun olmalıdır. Bunlar, tüylerin yumuşak ama düşük olmaması, kahkülün uyumlu olarak gaganın ve gözlerin kapatacak şekilde üzerine düşmesi için belirleyici özelliklerdir. Ayrıca bu tür tüylerin yarattığı kürkle beraber kanaryaların kıymeti için vazgeçilmezdir. Sık kaşlar, horoz tüyü ve kerkül elde etmek için uzun ve geniş tüyler seçmek yeterli değildir, kapatıcı tüylerin üstünde olan ve ateş denilen desenin önemine unutmamak gerekir. Alev, standardların öngördüğü gibi sadece estetik nedenlerle değil tüylere dayanıklılık, istikrar ve parlaklık kazandırmak içinde gereklidir. Çok iyi bir Crest ‘in bir yerde bir yere atladığı zaman perçeminin tüylerini kaldırdığını göz ve gagasının hafifçe görünmesi de özellikle ilgi çekicidir. Crestbred, Crested gibi uzun ve geniş tüylerinin olması haricinde,gözlerini saklayan geniş yuvarlak ve çok kaşlı bir kafaya sahip olmasıdır. Ayrıca kafasının tüyleri ters yöne çevrildiğinde ve gagasına doğru bir parmakla tutulduğunda yaklaşık  2-3 mm olan gagasının uzunluğu kadar uzun olmalıdır. Yeni doğmuş Crest’ ler daha 10 günlükken güçlerini gösterirler.

Çok iyi cins olacakların gagaları küçüktür. Bu gagalar alına dik olarak girdiğinde tipik bir “T” formu oluştururlar. Bunun tam tersi uzun gagalı, kanaryaların gagaları alınlarının uzantısı gibi göründüğünden, şansları daha azdır. Bu türler büyüdüklerinde kafaları daha dar, kahkülleri daha oval olur. Gelişme zamanından önce Crestleri Bred’ lerden ayırmak mümkündür. Crest’ ler keldir. Diğerlerinin ise kafaları tüyle kaplıdır. Yetiştirme kafeslerinin içinde, kahküllerinin mekanik etkenlerden dolayı bozulma riskini azaltmak için yemlik olması gerektiğini hatırlatmalıyız.

crestcanaryCRESTLERDE EŞLEŞME: Bu cins için en ideal eşleşme ”intenso” ve “brinsto” arasında olandır. Bazı yetiştiricilerin büyük gaga ve bol kahkül elde etmek için kullandıkları “brinato” lar arasında çiftleşmeyi önlemek gerekir. Bu tür çiftleşmeler genellikle düşük ve mat bir tüy çeşidini yaratır. Ayrıca 1 yaşından sonra körlüğe yol açabilecek tümorlerin oluşmasına meydan verir. Parlaklık sadece “intenso” faktöründen değil soylarına sokulan ”cinnemon” faktörü ile de garanti edilir. Bundan dolayı ”Cinnemon barbuleler”’ in lipokromları daha zengindir ve yeşil ve sarılara oranla daha seyrektir. Bu sebepten dolayı bazı yetiştiriciler yeşiller arasındaki çifteşmenin daha az geçerli olduğunu söylerler.

KAHKÜL VE KAFA: Kahkül ve kafa en önemli unsurlardır. Kahkül, uzun ve damarlı tüylerden oluşur. Bunlar kafanın arkasında bulunan yuvarlak formda bir noktadan hareket eder. Göz ve kafayı kapatarak bütün kafaya yayılır. Kubbe ve şemsiye şeklinde yuvarlak bir kahkül iyi durumda olan düz ve basık bir kahküle tercih edilir. Kahkülün tüyleri hiçbir açıklık olmadan inerler. Crestbred’ in kafası geniş yuvarlak olmalıdır. Hiçbir zaman dar ve kenarında basık olmaz. Gagası küçük ve konik olmalıdır. Geniş ve uzun tüylerden oluşan kaşlar burun deliklerinin kenarlarında gözlerine kadar inerler. Dolayısıyla kenardan bakıldığında gözler neredeyse görünmez olur.

TÜYLERİ: Vücuda yapışık parlak göğüs kısmında kıvrımları olmayan geniş ve uzun tüylerden oluşur. Horoz tüyünün olmaması en büyük kusur sayılır. Tüy örtüsünün olması ise kıymetini arttıran önemli unsurlardan biridir. Kanaryanın kuyruğu dar ve kısadır.

VÜCUT: Vücut atak olmalıdır. Gövdesi bombelidir. Göğsü geniş ve yuvarlaktır. Boynu başının omuzlarına gömülmesini engelleyecek şekilde dolu ve kalındır. Kanatlar vücutlarına iyice yapışıktır ve birbirleriyle karışmazlar. Genel manada kanarya kuvvetli ve enerjik bir itibar bırakmalıdır. Crest’ in uzunluğu yaklaşık 17cm’dir. Mutlaka gergin kalkışa hazırlanan bir uçağın görüntüsündeki gibi yarı dik pozisyonda olmalıdır. Pençeleri kanaryanın duruşunu belirleyecek şekilde kısa ve arkada olmalıdır.

GENEL STANDARTLARI:

TEPE veya KAFA: Tepe büyük ve tam yuvarlaktır.

BAŞ: Büyük, geniş ve yuvarlak. Gaga kısa ve konik.

BOYUN ve ENSE: Ense kısa, dolu ve geniş.

KANATLAR: Kısa ve vücuda iyice yapışıktır, vücuttan sarkmamalıdır.

TÜYLER: Zengin ve parıltılıdır. Kalça üzerinde ve civarında horoz tüyleri olmamalıdır.

EBAT: 16–16,5 cm.

KUYRUK: Kısa ve dar olup hırpalanmamıştır.

BACAK ve AYAK: Bacaklar kısadır, baldır görünmemelidir.

RENK-DURUŞ-KONDİSYON: Renk maması verilmiş ise tüylerin tamamı aynı tonda renklenmiş olmalıdır. Sakin ve mağrur, yarı dik duruş, sağlıklı ve temiz görüntü idealdir.

BİLEZİKLERİ: Dış çap 4,3 mm İç çap 3,1 mm.