Kostüm Güvercini (ŞEBAB GÜVERCİNLERİ)
Temel olarak uçuşlarına bakılmayan daha çok yerde ve kısa mesafeli uçuşlara kabiliyeti olan, dış güzelliklerini ön plana taşımış süs güvercini olarakta bilinen türlerdir. Fotoğraflanmak için en uygun tür olduğundan çevrede bolca görebileceğiniz bu kuşlar saf ırkların bir birileri ile melezlenmesi yoluyla türemiş ve artık kendi türünün özelliklerini kazanmış, yoğunlukla kostüm güvercini olarak anılmakta olan ırklardır. Lakin bütün ırkları sergileyebilmek tabiki zordur.
Kuşların temel kostümleri renk,tepe, kanat bölümü tüyleri, boyun bölümü tüyleri, kuyruk bölümü ve paça bölümlerinden oluşur. Tabiki ırklar kendi aralarında değerlendirildiğinden genel bir konu olarak güvercinin şu özelliği olmalı denemez.
Resmedilmek için uygun olan bu güvercin ırkı, duruşlarının kazandırmış olduğu zarafetten dolayı besleyicilerini bu konuda yormazlar. Diğer türlere nazaran fazla hareketli değildirler fakat daha çok yerde beslenildiğinden ele alışık ve ürkek olmayan tavırlara sahiptirler. Besleme koşulları hemen her güvercinde olduğu gibidir.
Ancak, kostüm özellikleri nedeniyle tüytleri fazla olan ırkların bakımında zaman zaman zorluklar yaşanır. Bunlar güvercinin gerekli banyolarının zamanında yaptırılması ve kümes zeminin temiz olması gibi bakım çalışmalarıdır. Zemin temizliği genellikle, zeminin tümüne yayılan kum ile yapılır. Kum, ince taneli ve sıvı geçirgen yapısı ile ideal zemin malzemesidir. Günde bir tırmık ile harman yapılarak kuru tutulur ve birken pislikler zeminden uzaklaştırılır. Temizlik tabiki her kümes için çok önemlidir fakat kostüm güvercinlerinde birhayli temiz olunmalıdır.Her ne kadar zorlukları olsada zafir özellikleri ile gözümüzün nuru olan bu tür keyifli bir seyir sunmakta.
KÜRENK (SABUNİ, BOZLAK)
1-BOY YAPI: Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
2-KAFA BOYUN: İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Açık Krem ve Parlak Renkte Olmalı Mat Olmamalı Kafa Üzerinde Gri Çizgiler Olmamalı Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Açık Krem ve Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Sarı Leke Toz Olmamalı.
3-GAGA: Gagası Çok Açık Sarı İle Kemik Beyazı Arası Bir Renkte Olmalı Ucunda Elif Zikir Olmamalı.
4-GÖZ: Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı. Göz Bebeği Toplu İğne Başının Büyüklüğünde Olmalı.
5-GÖĞÜS: Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Limon Sarısı Olmalı. Kiremit Rengi Olmamalı. Dişilerin Erkeklere Nazaran Biraz Daha Az Olur Göğüs Sarılığı ve Sarılığın Eni. Yani Üç Parmak Eninde Gerdanlık Şeklinde Olur.
6-RENK KUMAŞ: Parlak Açık Krem Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı Kanat Uçları Çok Açık Kahverengiyle Limon Sarısı Karışımı Bir Renkte Olmalı. Ve Parlak Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
7-ÇUBUK (KALEM): İnce Parlak Tatlı Kahverengi Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Silik Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
8-AYAK: Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Çok Açık Sarı İle Kemik Beyazı Arası Bir Renkte Olmalı.
9-KUYRUK: Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Çubuklarının Rengiyle Uyumlu Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Krem Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.
MİSKİ
1-BOY YAPI: Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
2-KAFA BOYUN: İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Krem Parlak Renkte Olmalı Mat Olmamalı Kafa Üzerinde Gri Çizgiler Olmamalı Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Krem Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Sarı Leke Toz Olmamalı.
3-GAGA: Gagası Kemik Beyazı Bir Renkte Olmalı. Ucunda Çok Açık ve Çok Hafif Kahverengi Elif Zikir Olmalı. Çünkü Bu O Kuşun Miski Olduğunun İşaretidir. Ve Sırtındaki Pullardan Kaynaklanan Bir Özelliktir. Beyaz Kuştan Çıkmamış ki Miskinin Gagası Komple Beyaz Olsun. Ama Bu Elif Zikir Asla Siyah Olmamalı.
4-GÖZ: Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
5-GÖĞÜS: Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Portakal Sarısı Olmalı. Kiremit Rengi Olmamalı. Dişilerin Erkeklere Nazaran Biraz Daha Az Olur Göğüs Sarılığı.
6-RENK KUMAŞ: Gövde Tonu Parlak Krem Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanat Üzerindeki Benekleri Tırnak Büyüklüğünde Olup Beneklerin Rengi Parlak ve Tatlı Kahve Rengi Olmalı. Benekler Gri, Kurşuni, Boz ve Silik Olmamalı. Beneklerin Dağılımı Omuz ve Çubuklar (Kalem) Arasında Orantılı Yani Eşit Dağılmış Olmalı. Sırtındaki Üçgeni Açık ve Temiz Olmalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı Kanat Uçları Çok Açık Kahverengiyle Limon Sarısı Karışımı Bir Renkte Olmalı. Ve Parlak Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
7-ÇUBUK (KALEM): İnce Parlak Tatlı Kahverengi Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Silik Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
8-AYAK: Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Kemik Beyazı Renginde Olmalı.
9-KUYRUK: Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Krem Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.
ÇAKMAKLI
1-BOY YAPI: Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
2-KAFA BOYUN: İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Parlak Gümüş Renkte Olmalı Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Gümüş Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Ensede Morluk Olmamalı.
3-GAGA: Gagası Siyah Olmalı.
4-GÖZ: Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
5-GÖĞÜS: Gögüs Rengi Kuşun Ten Rengiyle aynı olmalıdır yani kuşun gögsünde İspirto rengi veya Morluk olmamalıdır. Orjinalinde gögüste İspirtoluk ve Morluk yoktur.
6-RENK KUMAŞ: Gövde Tonu Parlak Havayi Mavi Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanat Üzerindeki Benekleri Tırnak Büyüklüğünde Olup Beneklerin Rengi Parlak Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Benekler Gri, Kurşuni, Boz ve Silik Olmamalı. Beneklerin Dağılımı Omuz ve Çubuklar (Kalem) Arasında Orantılı Yani Eşit Dağılmış Olmalı. Sırtındaki Üçgeni Açık ve Temiz Olmalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
7-ÇUBUK (KALEM): İnce Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Aynı Renkte Olmalı. Yani Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Silik Olmamalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
8-AYAK: Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Siyah Renginde Olmalı.
9-KUYRUK: Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Olmalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Havayi Mavi Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.
GÖK (MAVİ)
1-BOY YAPI: Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
2-KAFA BOYUN: İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Parlak Açık Gümüş Renkte Olmalı Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Açık Gümüş Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Ensede Morluk Olmamalı.
3-GAGA: Gagası Siyah Olmalı.
4-GÖZ: Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
5-GÖĞÜS: Gögüs Rengi Kuşun Ten Rengiyle aynı olmalıdır yani kuşun gögsünde İspirto rengi veya Morluk olmamalıdır. Orjinalinde gögüste İspirtoluk ve Morluk yoktur.
6-RENK KUMAŞ: Gövde Tonu Parlak Açık Havayi Mavi Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
7-ÇUBUK (KALEM): İnce Parlak Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Silik Olmamalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
8-AYAK: Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Siyah Renginde Olmalı.
9-KUYRUK: Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Çubuklarıyla Uyumlu Olmalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Havayi Mavi Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.
ARAP AYNAKUYRUK
1-BOY YAPI: Şebab Araplar Her Ne Kadar Diğer Şebab Kürenk, Miski, Çakmaklı ve Gökler Kadar İri Olmasalar Bile Ama Yinede Diğer Irk Araplara Göre Boyu Yapısı İri Baz Fizikli Olmalı. Neden Çünkü Bütün Şebab Kuşlarının Birinci Şartı Yani En Önemli Özelliği Fizik ve Ayak Yapısıdır. Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
2-KAFA BOYUN: İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüs Altına Kadar Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Yine Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Parlak Olmalı Mat Olmamalı.
3-GAGA: Gagası Kemik Beyazı Renginde Olmalı. Gaga Ucunda Çok Aşırı Olmamak Kaydıyla Siyah Elifi Zikirli Olmalı.
4-GÖZ: Damarsız. Cam Şeffaflığında Parlak ve Oldukça Beyaz Olmalı Göz Bebeği Toplu İğne Başının Büyüklüğünde Olmalı. Göz Kapaklarının Etrafı Üç Dört Milim Genişliğinde Tüysüz Olmalı ve o Tüysüz Bölge Oldukça Beyaz Olmalı. Yani Beyaz Bir Halka Şeklinde Olmalı Göz Kapaklarının Etrafı.
5-GÖĞÜS: Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Mat Olmamalı.
6-RENK KUMAŞ: Parlak Koyu Siyah Olmalı. Mat Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
7-ÇUBUK (KALEM): Aranmaz.
8-AYAK: Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Uzun Çengel Şeklinde Kıvrılmış Siyah Renginde Olmalı.
9-KUYRUK: Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 2-4-6 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Siyah Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Beşe Beş, Dörde Dört, Üçe Üç Gibi. En Makbul Kuyruk Şekli Dörde Dört Ortada Dört Tel Beyaz Olan Kuyruk Şeklidir. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.