Epalzeorhynchus Bicolor (Labio)
Coğrafik Kökeni: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Düz yumurta döker, üretilmesi zordur.
Yüzme Seviyesi: Taban ve orta
Cinsiyet Ayrımı: Dişileri daha soluk renk tonlarında olur erkeklerin ise renkleri parlaktır.
Sıcaklık: 22°C - 26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
Su Sertliği: 8 - 15 °dH
pH: 6.5 - 7.5
Genel Yorum: Labiolar Cyprinidae familyasının üyeleridir. Tropik balık akvaryumlarında ılımlı bir şekilde yaşarlar fakat büyüdükçe saldırganlık oranları artar bu yüzden karma akvaryumlarda beslenmeleri tavsiye edilmez. İyi bir yosun ve alg yiyicidirler aynı zamanda doğla ortamlarında da minik su canlılarını tükettikleri bilinir. Üremeleri genellikle kış mevsiminde suyun sıcaklığının düşüp akıntının arttığı dönemlerdir. Yumurtalarını ağaç köklerinin içindeki kovuklara bırakmayı tercih ederler. Aynı akvaryumda 2 erkek labio beslenmesi önerilmez, kendilerine bir bölge edinirler ve bu bölgelerini korumak için ellerinden geleni yaparlar. Saklanmak için Mango kökleri veya kayalardan oluşturulan mağara veya kovuklara ihtiyaç duyarlar.
Epalzeorhynchus Frenatus
Coğrafik Kökeni: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Etçil - Otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha ince olur ve anal yüzgeçleri siyah bir kenarla biterken dişilerde tam tersidir.
Yüzme Seviyesi: Taban ve orta
Üreme: Yumurta dökerek
Sıcaklık: 22°C - 26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
Su Sertliği: 6 - 10 °dH
pH: 6.5 - 7.5
Genel Yorum: Frenatuslarda Labiolar gibi Cyprinidae familyasının üyeleridir. Labiolarlar yakın akraba olarak bilinirler. Tropik balık akvaryumlarında Labiolara göre daha ılımlı bir şekilde yaşarlar fakat büyüdükçe yine labiolar gibi saldırganlık oranları artar bu yüzden karma akvaryumlarda beslenmeleri tavsiye edilmez. Akvaryum camında ve dekorunda oluşan yosunları ve algleri tüketirler. Aynı zamanda doğla ortamlarında da minik su canlılarını tükettikleri bilinir. Üremeleri de Labiolarla aynı seyri gösterir, genellikle kış mevsiminde suyun sıcaklığının düşüp akıntının arttığı dönemlerdir. Bu dönemde fıskiye şeklinde su çıkışları bulunan veya şelale filtre kullanımı üremeyi olumlu etkiler. Yumurtalarını ağaç köklerinin içindeki kovuklara bırakmayı tercih ederler. Aynı akvaryumda bölge koruma kavgaları yaşanabilir, balıkların rahat edeceği dekorasyon çoğaltılmazsa sorunlar artabilir. Saklanmak için Mango kökleri veya kayalardan oluşturulan mağara veya kovuklara ihtiyaç duyarlar.
Epalzeorhynchus Kalopterus (False Sae)
Coğrafik Kökeni: Güneydoğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Taban ve orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin ağzının kenarında dikenler olur ve bu dikenlerin sayısı dişilere nazaran daha çok sayıdadır.
Üreme: Akvaryumda ürediği görülmemiştir.
Sıcaklık: 24°C - 26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 14 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
Su Sertliği: Orta - Sert
pH: 6.0 - 7.0
Zorluk Seviyesi: 3 Genel
Genel Yorum: False SAE (Siamese Algae Eater) olarak bilinir. SAE'ye benzediğinden, çoğunlukla SAE olarak satılırlar. SAE'ye nazaran daha az yosun tüketirler.