Cennet Balığı

Öğeyi Oyla
(0 oy)

Macropodus Ocellatus (Roundtail Cennet Balığı)

Macropodus Erythropterus cennet baligi

Coğrafik Kökeni: Çin,Japonya,Kore 

Yaşam Alanı: Dereler ve pirinç tarlaları 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul 

Davranış Biçimi: Yetişkin erkekler saldırgan tavır sergileyebilir. 

Kendi Türlerine Davranışı: Yetişkin erkekler akvaryumda sadece bir erkek kalana kadar kavga ederler. 

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey 

Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin renkleri dişilerden çok farklı olarak parlaktır ve erkekler daha renklidir.Aynı zamanda erkeklerin yüzgeçleri uzundur.

Üreme: Ceratophyllum demersum ya da Riccia (bitki çeşitleri)üretim tankında kullanılabilir.Üretim için tabanı 45-60 cm olan bir akvaryum kullanılabilir.Yükseklik ise 20 cm civarında olmalıdır.Sıcaklık ise 22-24 derece arası olmalıdır.Erkek dişiye karşı agresif tavırlar sergileyip onu kovalar.Eğer dişi yumurtlamaya hazır değilse fena halde hasar görebilir.Dişi karnındaki bütün yumurtaları bitirene kadar çiftleşme devam eder.Zeminin kumsuz olması erkeğin yumurtaları daha rahat toplaması için bir avantaj olabilir.Çiftleşme bittiğinde ise dişi hemen çıkarılmalıdır.Erkeğin dişiye hiç tahammülü kalmaz.Yumurtalarınçıkış süresi sıcaklığa bağlı olarak değişir ancak genel anlamda 2 gün içinde yumurtadan çıkarlar.yavrular yumurtadan çıktıktan sonra erkek ilk birkaç gün hiç bir şey yapmasa da sonraki günlerde zayıf yavrulardan başlamak kaydıyla onları yiyebilir.Bu yüzden en iyi yol erkeği bir kaç içinde üretim tankından ayırmaktır.Yavrular ilk hafta infuseria ile beslenmeli daha sonra artemia veya micro kurt verilmesine geçilmelidir.Diğer yavrulara zarar vermemesi için diğerlerinden büyük boyuta ulaşan yavrular zaman içinde başka bir tanka alınmalıdır.Dişiler maksimum 800 yumurtaya kadar çıksa da genellikle 200-300 arası yumurtlarlar. 

Sıcaklık: 22-26 °C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm 

En Az Akvaryum Hacmi: 90 litre 

Su Sertliği: 5 - 25 °d 

pH: 6.0 - 7.5 

Genel Yorum:Macropodus opercularis (Cennet balığı)ile beraber bakılmamalıdır.Yoksa kırma yavru olma ihtimali yüksektir.Bol bitkili akvaryumlarda bakılmalıdır.

 

Macropodus oparcularisMacropodus Opercularis (Cennet Balığı)

Habitatı ve Anavatanı: Doğu Asya kıtasında Çin, Kore, Tayvan bölgeleri 

Beslenme Biçimi: Etçil, Otçul 

Davranış Biçimi: Barışçıl. Yetişkin erkekleri saldırgan tavırlar gösterir. Kendi Türlerine Davranısı: Barışçıl. Yetişkin erkekleri saldırgan tavırlar gösterir. 

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve kuyrukları daha uzundur. 

Üreme: Su yüzeyinde köpük yuva yaparlar. Üretilmesi kolaydır. Hazır bir çift ayrı bir akvaryuma alınır, su seviyesi düşük tutulur, sıcaklık 28 derece yapılır. Büyük bir bitkinin yanına erkek bir köpük yapar ve bu yuvaya dişinin yumurtladığı yaklaşık 1000 yumurtayı dizer. Dişi yumurtlamadan sonra ayrılmalıdır. Yavrular ilk etapta infuseria, biraz büyüdükten sonra Artemia ile beslenebilir. 

Sıcaklık: 16-26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm 

En Az Akvaryum Hacmi: 80 lt       Su Sertliği: Orta      pH: 6.5 - 7.5 

Genel Yorum:Yaşadığı habitat itibariyle Kore,Çin,Vietnam ve Tayvan'ın deniz seviyesinde bulunan ırmakların denize döküldüğü yerlere yakın yaşarlar, bu yüzden akvaryum suyunda tuza azda olsa tahammül edebilirler. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Doğada bitkilerin yoğun olarak bulunduğu kıyı kesimlerinde yaşadıkları göz önüne alınırsa akvaryumlarıda bol bitkilendirilmiş olmalıdır. Beslenme konusunda seçici davranmaz, yosun ve kuru yemlerle sağlıklı bir biçimde beslenebilirler, haftada bir canlı yem veya dondurulmuş yem vermek balığın renklenmesi açısından yararlı olacaktır. Üremeleri su yüzeyinde erkek cennet balığının yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuvaya taşır. Üreme bittikten sonra cennet balığı yumurtaları mutlaka ayrı akvaryuma alınmalıdır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır. Genç Cennet Balıkları çok iyi bir karma akvaryum balığıdır, ancak büyüyüp agresifleştiklerinde problem yaratabilirler.

 

macropodus spechti siyah cennet baligi 01Macropodus Spechti (Siyah Cennet Balığı)

Coğrafik Kökeni:Vietnam 

Yaşam Alanı:Yavaş akan sular,pirinç tarlaları,havuzcuklar,hendekler 

Beslenme Biçimi:Etçil-Otçul 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı:Erkekler birbirlerine karşı agresiftir. 

Yüzme Seviyesi:Tüm seviyeler 

Cinsiyet Ayrımı:Erkekler dişilerden daha renklidir ve kuyrukları uzundur. 

Üreme:Erkek suyun üstünde köpükten yuva yapar ve yumurtaları buraya taşır. 

Sıcaklık: 15-22 °C 

En Fazla Büyüdüğü Boy:12 cm 

En Az Akvaryum Hacmi:80 lt   Su Sertliği:5-20 dGH    pH:6.5-7.8 

Genel Yorum:Yeni tanınmış bir türdür ve henüz hobide yaygınlaşmamıştır

 

Macropodus opercularis front (aka)Cennnet Balıkları Hakkında Genel Bilgiler

Doğada Kore,Çin,Vietnam ve Tayvan’ın deniz seviyesindeki ırmaklarında ve göllerinde bulunur. Doğada az miktarda tuza tahhamül edebilir ve bazen doğada ırmakların denize boşaldığı yerlerde bulunur. Tercihen yoğun bitkili alanlarda yaşarlar ve yosun salyangoz gibi besinler yerler.
Bu Formoza ve Çin’in durgun ve çamurlu derelerinin, pirinç tarlalarının yerli balığıdır. Ülkemizde de tanınır. Günümüzde nedeni pek anlaşılamamakla beraber diğer tür balıklarla çok iyi, uyumlu bir şekilde yaşadığı halde, hemcinsleri ile pek iyi geçinemez ve birbirlerine saldırırlar. Fakat bu saldırmalar ısırma yerine tos vurma şeklinde olur.

Çok geniş sıcaklık derecelerine uyum gösterebilirler. Bu nedenle ısıtıcılar ile ısıtılan akvaryumlara konulmazlar ve yaz aylarında havuzlara alınmalarında yarar vardır. Yüksek su sıcaklığı ömürlerini kısaltır. En iyi sıcaklık 18-21°C dolaylarındadır. Üretim için ise 21-24 °C uygundur.
Çok iştahlı olan bir balıktır. Fazla miktarda kuru yem tüketebilirler. 5-6 cm.’ye erişince yavru üretmeye başlıyan bu balıklar 7-8 cm. boya ulaşabilirler. Vücut renkleri çok güzeldir. Kahverengi yeşil zemin üzerinde, birbirini kesen koyu mavi ve metalik kırmızısı renklere sahiptirler. Kuyruk kırmızıdır.Üzerinde yeşil bantlar vardır ve üzerinde mavi noktacıklar bulunan kuyruğun iki ucu oldukça uzamış durumdadır. Sırt yüzgeci geniş ve mavi renklidir.

Yan kenarları beyaz ve yüzgeç üzeri beyaz beneklerle kaplıdır. Karın yüzgeci ise mavimsidir.Balıklar olgunlaşmadan önce cinsiyetlerini ayırt etmek güçtür. Erkekler daha parlak renkleri ve daha uzun yüzgeçleri ile ayırt edilirler. Özellikle zamanında üzerindeki benekler kızıllaşır. Mavi yerler koyulaşır. Vücut bu renkler ile birlikte beliren portakal rengi, zümrüt yeşili renklerle gerçekten muhteşem bir görünüş alır. Üreme zamanında dişiler daha donuktur ve sadece kırmızı bantlara sahiptirler. Bu türün renk bakımından 3 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kırmızı, siyah ve albinodur. Albinolar daha uysaldırlar. Cennet balıkları dayanıklı balıklardır. Kirli çamurlu sularda da yaşayabilirler. Ayrıca havanın oksijeninden yararlanabildikleri için oksijence fakir sularda da barındırılabilirler. Üretim için 20-25 litrelik bir cam ile ikiye ayrılır. Akvaryum içi bol bitkilendirilir. Özellikle yosunumsu bitkiler seçilir. Bir hafta kadar balıklar tubifex ve su piresi ile veya mümkün ise Artemia salına ile beslenerek kondisyon kazandırılır. Erkek su üzerinde yüzen bitkilere bağlı havadan bir yuva oluşturur. Yumurtlama burada olur. Yumurtlamanın çabuk olması için su sıcaklığı 2-3 °C arttırılmalıdır. Yumurtlamadan sonra dişi hemen akvaryumdan alınır ve erkek yumurtalara bekçilik eder. Küçük olan yumurtalardan 2 günde yavrular çıkar.

Yavrular serbest halde yüzebilir hale gelinceye ve yumurta sarılarını tüketinceye kadar, dibe düşen yavruları erkek alarak köpüğe yerleştirir. Yumurta sarıları tükenince erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrular çabuk gelişirler, fakat akvaryumda fazla sayıda olmaları gelişmelerini engeller. İlk günler infusaria verilmelidir. Sonra Artemia salına verilebilir. Akvaryumun üstü çok iyi bir şekilde kapatılmalıdır. Çünkü bu dönemde soğuğa karşı çok hassastırlar. Su sıcaklığı ve akvaryumun üst yüzeyinde bulunan hava sıcaklığının benzer