Betta

Öğeyi Oyla
(1 Oyla)

betta 1Betta Splendens (Beta)

Coğrafik Kökeni: Tayland 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Agresif

Yüzme Seviyesi: Yüzey 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir. 

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder. 

Sıcaklık: 24°C - 30°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre 

Su Sertliği: 5 - 19 °dH      pH: 6.0 - 8.0 

 Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya'nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 30 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.

 

Blue yellow dragon bettaBetta Imbellis (Basrışçıl Beta)

Habitatı ve Anavatanı: Malezya 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif 

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve uzun yüzgeçlere sahiptir. 

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder. 

Sıcaklık: 22-26 °C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm 

En Az Akvaryum Hacmi: 30 lt 

Su Sertliği: Orta 

pH: 7,0 

 Genel Yorum: Bilindik Betalar'dan daha barışçıldırlar. Birden fazla erkek beraberce yaşayabilir, küçük kavgalar olabilir, ancak en büyük hasar ufak yüzgeç yırtıkları olacaktır. Agresif ve yüzgeç tırtıklayıcı balıklarla bir arada tutulmamalıdırlar. Su piresi, kurutulmuş tubifex, pul yem ve sivrisinek verilebilir.

 

black halfmoon betta by toydogs d4uku0kBetta Smaragdina

Coğrafik Kökeni: Asya, Mekong ve Chao Phraya Havzaları 

Yaşam Alanı: Çeltik tarlaları, hendekler, bataklıklar 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif 

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha parlak renklere sahiptir. Dişilerin yüzgeçleri daha kısa ve renkleri biraz daha soluk olur. 

Üreme: Erkek suyun üstünde köpükten yuva yapar. 

Sıcaklık: 24°C - 27°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm. ve üzeri genellikle biraz daha küçük. 

En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre     Su Sertliği: 5 - 19 °dH       pH: 6.0 - 8.0 

Genel Yorum: 'Zümrüt kavgacı balık' ve 'Barışçıl Betta' gibi eşanlamlı isimleri vardır. Kendini güvende hissedebileceği saklanma alanlarına ihtiyaç duyarlar. Üretimi kolaydır. Betta splendens gibi köpük yuva yaparak ürerler. Küçük beyaz yumurtalar erkek tarafından korunur. Yumurtalar 24 saatte çatlar ve yavrular 2.günden sonra özgür yüzmeye başlarlar. Yavrular özgür yüzmeye başladığı zaman ebeveynler akvaryumdan çıkarılmalıdır. Canlı ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler.

 

crowntail

crowntail betta fish careBeta Balıkları Genel Bilgiler

Tayland’ın pirinç tarlalarında üreyip,yaşayan bir balıktır.Göz alıcı renkleri ve kuyrukları ile akvaryum severlerin gönlünü kazanmış bir balıktır.Türkiye’de betalara yeterince ilgi gösteriliyor mu derseniz orası biraz muallak.Çünkü betanın akvaryumcularda satış şekli çok farklıdır.Küçük şarap kadehlerinde,fanuslarda,bardaklarda satılmaktadır.Böyle güzel bir balığın böyle muamele görmesi ise gerçekten çok yanlış.Beta diğer balıklara göre daha agresif bir balıktır.Kendi türlerine aşırı derecede agresif olan beta,diğer türlere ise orta derecede agresiftir.2 tane erkek beta bir arada bulunamaz.Eğer 2 tane erkek betayı bir akvaryumda beslemeye kalkarsanız veya da 2 erkek betayı yan yana koyup ne olur ki derseniz sonuç hüsran olur.Betaların erkekleri birbirine aşırı derecede agresiftir.Birbirleri ile öldüresiye bir kavgaya girerler.Akvaryumlarda 1 dişi 1 erkek beta bakmak ta büyük bir hatadır.Sürekli çiftleşmek isteyen erkek, beta dişiyi çok yorar ve dişi çok yorgun düşerse ölmesi muhtemel bir durumdur.Beta balığı için en az akvaryum hacmi 30 litredir.Bu bir tane beta için 30 litre anlamına gelir.Eğer 1 dişi 1 erkek beta beslemek istiyorsanız 60 litre gibi bir akvaryumu ortadan cam ile bölerek beta akvaryumu yapabilirsiniz.Ayrı ayrı alanlarda beslediğiniz takdirde balıklarınıza iyi kondisyon kazandırıp ilerde yavru almak isterseniz yavruda alabilirsiniz.Beta için küçük 30 litre bir akvaryum yeter dedik,evet yeterli ama akvaryuma biraz bitki ekip onu biraz daha doğal ortamda gibi göstermek beta için çok iyi olur.Beta için 30 litrelik bir akvaryumu şekillendirirsek; akvaryumun tabanına bitki kumu alıp sermeliyiz.İlk aşamalarda kolay bakılan bitki türlerinden alıp bunlar saz,elodea,çınar gibi bitkiler olabilir.Bu bitkileride ektikten sonra 50 wat lık küçük bir ısıtıcı alıp suyun ısısını 26-27 dereceye ayarlamak yeterlidir. Filtre için ise küçük 5 watlık şelale tipi bir filtre işinizi görecektir.Bu koşulları sağladıktan sonra küçük bir akvaryumda başarıyı yakalayabilirsiniz.