Tropheus'lar

Öğeyi Oyla
(5 oy)

tropheus duboisi1

Tropheus Duboisi

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü 

Yaşam Alanı: Sarp sığ kayalık 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Nispeten Barışçıl. Diğer türlere zarar vermese de aşırı hareketliliği diğer balıkları rahatsız edebilir. 

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Üreme: 10-15 Yumurtayı ağzında kuluçkaya yatırır. 

Sıcaklık: 24°C - 26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre 

Su Sertliği: 10 - 12 °dH     pH: 8.5 - 9.0 

Genel Bilgi: Tropheus türlerinde tecrübeniz yoksa başlamak için en uygun türdür. Duboisiler akrabası olan diğer türler kadar agresif değildir. 150 cm lik kayalıklarla dekore edilmiş bir akvaryumda az sayıda erkek ve çok sayıda dişiden oluşan bir grup halinde bakmak en doğrusu olacaktır. Tanka daha sonra başka tropheus türleri eklenirse (moori, annectens, brichardi and spec.) çaprazlama olabilir, dikkat edilmelidir. Yavruları oldukça güzel; siyah üzerinde beyaz noktalı olur.

 

tropheus brichardi isonga2Tropheus Brichardi

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü 

Yaşam Alanı: Sarp yüksek kayalık 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban -Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Üreme döneminde erkekler kayaları bölge edinir. 

Üreme: Yumurtaları ağızlarında kuluçkaya yatırırlar. 

Sıcaklık: 24°C - 26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 250 

Su Sertliği: 10 - 15 °dH         pH: 7.0 - 9.0 

Genel Yorum: Bütün Tropheus türleri doğada kayalar üzerindeki yosunları yer ve beslenme şekilleri otçuldur. Davranış biçimi saldırgan olduğu için bir düzine veya daha çok gruplar halinde beslenmelidir.Yavrularda genellikle şeritler vardır, yetişkinlerde yoktur. Yavrular genel olarak yetişkinlerden farklı görünürler.

 

Tropheus MooriiTropheus Moorii

Yaşam Alanı: Sığ Kayalık Alanlar 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Üreme: 10 - 15 Yumurtayı Ağzında 28 Gün Kuluçkaya Yatırır 

Sıcaklık: 24°C - 26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre. 

Su Sertliği: 9 - 19 °dH 

pH: 8.0 - 9.0 

 Genel Yorum: Bir erkeğe birden fazla dişi düşmelidir;akvaryum boyutu minimum 150 cm. olmalıdır. Yaşam süresi 5-8 yıl arasındadır. Akvaryumda saldırganlığı azaltmak için en az 12'li bir grup halinde beslenmelidir. Eğer yeterince dişi varsa iki erkek aynı akvaryumda tutulabilir. T. moorii, doğada sığ koylarda ve suyun tamamen aydınlık olduğu kayalık alanlarda yaşar. Bu yüzden parlak ışığa adapte olabilir. Çok hiyerarşik bir tür olduğu için koloni halinde beslenmelidir.

 

 Tropheus Sp BlackTropheus Sp Black

Yaşam Alanı: Kayalık Bölgeler 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Saldırgan 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Üreme: 10 - 15 Yumurtayı Ağzında 28 Gün Kuluçkaya Yatırır 

Sıcaklık: 26°C - 28°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre. 

Su Sertliği: Çok Sert 

pH: 7.8 - 8.0   pH: 8,6-9,1

 

 

tropheus sp ikola 01Tropheus Sp Ikola

Yaşam Alanı: Sığ kayalıklar 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemlerinde erkekler kayaları tutar. 

Üreme: Yumurtaları ağızlarında kuluçkaya yatırırlar. 

Sıcaklık: 25°C - 28°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 11 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre 

Su Sertliği: Çok sert     pH: 8.0 - 8.6 

Genel Yorum:Bitkisiz ve kumluk alanlardan hoşlanırlar.Çoklu gruplar halinde beslenmesi önerilir.Güçlü filtrasyon gerekir.Düzensin yapılan su değişimleri ikolalarda karın şişkinliklerine yol açabilir.

 

Tropheus Sp MpimbweTropheus Sp Mpimbwe

Yaşam Alanı: Kayalık Alanlar 

Beslenme Biçimi: Otçul 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur. Ve erkekler kayaları bölge edinir. 

Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar. 

Sıcaklık: 25°C - 28°C       

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 350 litre 

Su Sertliği: Çok sert    pH: 8.0 - 8.6 

Genel Yorum: 15'lik bir grup en az 350 litre ve üzeri tanklarda tutulmalıdır. İyi bir filtrelemeye ihtiyaç duyar.

 

Trepheuslar Hakkında Genel Bilgiler

tanganjika tur haritasi

Tropheus akvaryumu seçerken evvel hangi cinsi besleyeceğinize karar vermeliyiz. Tek cins Tropheus ayırmak balıkların gelişimi,üremeleri ve sağlığı ıçin ehemmiyetli 1 unsurdur. Tropheuslarınızı koyacağınız akvaryum yüksek olmalı ve derinliğinin de başka akvaryumlara göre çok olması gerekmektedir. Akvaryumun bol kayalıklı olmasına itina gösterilmelidir. Kayalık kümelerin 2-3 eşsiz bölgede olmasına da itina gösterin. Bunun sebepi kayaları biricik gibi göstermemek gerekliliğidir. Eğer kayalar biricik 1 parça olarak gözükürse Dominant karakterli balık bütün akvaryuma sahip olmaya kalkacak ve fazla aka kavgalar gözlenecektir. Akvaryumların ebatı en az 10 balık ıçin 120*50*60 olmalıdır. Akvaryumun fer tertibatının fazla ıyi olması ıstenir. Isısı ıse 27 C olması ıstenmektedir. Filtreleme ışlemi ıçin taşırmalı 1 sistem ve ıki tonluk 1 dalgıç pompa gereklidir. Akvaryum dibine koyacağınız kumun mercan veya midye kırığı olması ph ı dengeleyecektir.

Tropheus Brichardi kotonga

Bu balıkların beslenme davranışları otçuldur(herbivorus). Ama vakit vakit etçil gıdalarda tüketmeleri gelişimleri açısından önemlidir. Aslında bütün cichlid türlerinin bu bitkisel gıdaları tüketmeleri bloat riskini azaltır. Akvaryumunda 1 bölgenin yüksek Kelvin dereceli 1 far yardımıyla ışıklandırılıp yosun tutmasını sağlamak balıklara müthiş 1 ziyafet sağlayacaktır. Bu balıklar ağız binaları sayesinde zaten yosun kazıtıcı olarak ta bilinirler.Tıpkı birtakım göllerde bulunan ve ot sazanı olarak bilinen balık gibi, bu balıkta sanki jiletle kazınmış gibi taşlar üzerinde oluşan yosunları kazıyarak beslenirler.

Balıklarınızı yemlerken dikkat edin;

-Aşırı derecede yemleme yapmayın

-Yemlemeyi az ve sık aralıklarla yapın

-Erişkin balıklar günde ıki defa yavru balıklar ıse günde 5-6 defa yemlenmelidirler.

-Balıklarınızı 1 gün aç bırakın bu bağırsaklarının boşalması ıçin ıyi olacaktır.

-Balıklarınızı yemlerken ışıkların aleni olmasına dikkat edin.

-Yemleme sırasında filtreyi kapatabilirsiniz.

Bu balıkları beslerken en fazla zorlanılan hadise cinsiyet ayrımıdır. Tropheusların cinsiyetlerini seçmek ıçin azıcık deneme ve bilgi gereklidir.balıklarınızın cinsiyetlerini ayırırken en güvenilir yol iyi bir gözlemdir. Erkekler dişilere kur yapar ve kendi yaptığı yuvaya dişiyi çağırırlar. Bu hadise azıcık vakit alır ve takip gerektirir. Birtakım üreticilerin geliştirdiği diğer metotda balıkların kafa yapılarıyla olan birtakım farklılıkladır. Erkek balıkların burunları daha kalkık ve uca yakındır, dişilerde ıse burun aşağıya doğrudur. Diğer bir metod ıse erkek balıkların daha süratli gelişmesi ve dişilere göre daha kocaman oluşlarıdır.

tropheus duboisi2

Su şartları ve Akvaryum düzeni:
Bembalar diğer tropheus türleri gibi büyük tanklarda bakılmalıdır.(400 litre civarı) .Daha küçük hacimli akvaryumlardada tutulabilir ama kanımca 250 litre altı uygun olmamaktadır.Dekor komplike olmamalı.Az ve iyi bir kum ve az kaya yeterlidir. Büyük,saklanma yerleri çok ve çok mağaralı kaya grupları oluşturmak iyi bir düşünce olmamaktadır. Mbuna cichlidlerindeki gibi.Bu bazı erkeklerin yer sahiplenmek için fazla efor göstermesine neden olup kavgaları meydana getirir.Buda balıkları streslendirir. Birkaç büyükçe kaya birer birer akvaryumun kenarlarına gelecek şekilde dizilmesi iyi bir seçim olacaktır. Akvaryumun ortasında yanyana dizili kayalar işimi görmektedir.Kaya veya poliüretan arka plan bulunmaktadır tropheus tanklarımda.(Not: köpükten yaptığımız mağaralı olan yapılardan değil poster kalınlığında arkaplan düşünün arka camda).
Birde en önemli prensiplerden biri bu balığı gruplar halinde enaz 12 adet veya iyisi 15 veya daha fazla adette bulundurmaktır. İdeal grup 30 adetten oluşur. Dişi erkek oranı büyük gruplarda 1 e 1 olabilir.( büyük gruptan kasıt 25 ve üstüdür arkadaşlar 10 ve üstü değil ) Agresiflik grupta 2 veya 3 erkek bulundurmakla dağıtılabilir. Uygun grup 3 cm den oluşan bireylerden oluşturulmalıdır.Böylece agresiflik büyüdüklerinde azalacak , ilişkiler beraber büyüdüklerinde daha güçlü olacaktır. Daha sonra dominant erkekler(dişilerde) güçlü ve cok nadir değişen hiyerarşi oluşturacaktır.Her bir birey kolonideki yerini bilir.Balık büyük olasılıkla yerini herzaman SES vasıtaları ile kontrol eder.(Bu durumun tartışılabileceği aşikar ama bilenler daha fazla bilgi verebilir).Tropheusların diğer balıklardan farklı iki değişik türden 6 değişik ses tonu çıkardıkları açıklanmıştır.Tropheus aşıkları balıklarının davranışlarını diğer cichlid türlerinden farklı bulmaktadır.Şunu söylemeliyim ki tropheuslar daha sakin ve daha akıllıdırlar.Senkronize grupta herşey yolunda olup ve sağlık problemi bulunmaz.Bu nedenle oturmuş grupa özellikle ileri yaşlarda balık eklenmesi tavsiye edilmez. Bu tropheus besleyenlerin yaptıgı hatalardandır.Bölgesel davranışlar üreme başlangıcı ile baş gösterir. Yeni balık eklemek imkansız değildir,ancak eklenen balığın kaybı rsikini taşır. Az balık ekleme en kötü sonuçlar doğurmuştur.Başka şansınız yok ise tankınızın dekorasyonunu değiştirmek gereklidir. Böylece yeni balık eklenmesi daha acılı olmayacaktır.Ayrıca ışıkların kapatılması eklemenin gece yapılması, kayaların yerinin değiştirilmesi bir iki kayanın çıkarılmasıda yardımcı olacaktır.Böylece balıkların habitatları değişecek dominant erkeklerin dikkati dağılacaktır. Yetişkin balıkların yanına 3-4 cmlik balık eklenmesinde sorun olmaz çünkü büyükler tarafından dikkate alınmazlar.

tropheus moori ilangaÜreme:
Tropheuslar ağızda kuluçka yapan ve yavruları gözeten sınfındadırlar. Grupta iyi ilişkiler var ise üreme tetiklenecektir. Balıklar 5-6 cm de üremeye çalışacaklardır. İlk denemelerde çogunlukla başarısız olacaklar ve ertesi gün yumurtalar kaybolacaktır coğu zaman.Düzgün beslenme ve su kalitesi ile üremek sorun olmayacaktır. Çiftleşme diğer ağızda kuluçka yapanlar gibi dans gibidir. Güzelce renklenmiş dominant erkek dişinin etrafında titreyerek çiftleşme bölgesine çekmeye çalışır.Bu tabanda veya tabandan 20 cm yüksekte bir kayadada gerçekleşebilir.Dişi üremeye hazır oldugunda 1-2 gün evvelden yumurta tüpü belirmeye başlar çiftleşmeden önce.Eğer dişi erkeği takip ederse erkek vücudunu titreterek anal yüzgecindeki yumurta benzeri şekilleri dişiye gösterir.Dişi bu bölgeye yanaşır ve erkek yerini dişi ile değiştirip dişinin yanına yanaşır. Dişi erkek gibi titreyerek sarımsı yumurtayı(ları)bırakır ve hemen ağzına alır. Erkek tekrardan yumurta noktalarını anal yüzgecindeki göstererek dişinin bu sahte yumurtaları hemen yakalamaya çalışması sırasında spermlerini dişinin ağzına ulaştırır. Bu evre dişinin ağzı dolana kadar devam eder.Dişiler yaklaşık 4 hafta kuluçkada kalır ve 10 civarı yavru salar. Kendi gözlemimde en uzun tutma süreci 55 ve 43 gündür. Anne yavruları saldıktan sonra sayıca az yavru yaşayabilir ve büyümeleri yavaş olur. Eğer daha fazla yavru büyütmek isterseniz anneyi 3 hafta sonra akvaryumla aynı su değerlerindeki küçük bir tanka almalısınız ve yavruyu salmasını beklemelisiniz.Balıgı besleyenler yeniden entegre olmada annenin zorlanacağını söylesede bu önemli bir sorun olmayacaktır.Ancak genelde dişi yavruyu ağda salar ve yavruyu küçük akvaryumda büyütebilirsiniz. Yavru salındıgında oldukça büyük oldugundan her türlü yemi kabul edecektir.Örneğin artemia veya canlı cyclops.Tropheusların otçul olmasına rağmen kaliteli güvenilir canlı yem ile beslenmesi iyi olacaktır. Sonra kaliteli pul ve spiriluna içerikli granul yemlerle beslenebilir.

 

Tropheus Brichardi KabimbaBeslenme:
Tropheus beslenmesi en önemli konulardandır. Sadece yüksek kalitede ve sebze içerikli yemler önerilir.(Arkadaşın yem çeşitlerini yazmıyorum çünkü ülkemizde bulmak imkansız ama marka olarak OSI pul ve top yemler).Daha önce Sera Flora sera San ve kurutulmuş az karides veriyordum ama OSI daha kaliteli oldugundan tercihim olmuştur.Başlarda haftada 2-3 kere dondurulumuş cyclops ve ıspanak vermiş olsamda cyclops vermeyi kestim.Daha sonralarıda temel yem olarak NLS vermeye başladım. Marulda şansım olmadı başlarda çünkü balıklarım sevmedi tüm olarak verdiğimde. Küçük parçalara bölünürse yiyeceklerdir.Daha sonra tüm yaprak olarak akvaryuma koydugumda akşamda yapraklar tamamen tüketilmişti. Küçük dozlarda günde 3 kez besliyorum. Tropheuslar aşırı yemlenmemelidir. Tropheuslar açlıktan gözü dönmüş canlılardır ve ne zaman yemlerseniz yemleyin yiyeceklerdir. Kayalarınızı yosun tutturmanız önerilir çünkü yosun kemirmeye bayılırlar. Bu göldeki tam gün işleridir. Yemleme zamanı ve sonrasında kumu araştırırlar ve ağızlarına alıp kumu tükürürler tekrar tekrar. Kum tanelerini yutarlar aynı zamanda. Bu büyük olasılıkla sindirimlerine yardımcı olmaktadır. Aklınızda bulunsun Tropheusları katiyen sıcak kanlı hayvan etleri ile beslemeyin!!!

 

tropheus sp black bulu pointTropheus Brichardi isonga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tropheus brichardi 2tropheus sp red namansi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tropheus turleri