Cyrtocara Moorii (Yunus Cichlid)
Coğrafik Kökeni: Malawi Gölü'nde geniş bir alana yayılmışlardır.
Yaşam Alanı:Kumluk ve açıklık kıyı bölgeleri.
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
Davranış Biçimi: Genelde sakin nadiren agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Üreme: Dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18-21 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/ 2 olması önerilir
Sıcaklık: 25 °C - 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 25cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre.
Su Sertliği:10-18 °d
pH: 7.2 - 8.8
Genel Yorum: Doğada geniş kumluk alanları yem bulmak için gezerler.Sürüsünü diğer balıklara karşı savunur.Erkekler kur yaptıklarında veya dominant olduklarında koyu mavi-lacivert arası renk alırlar.Genelde vücutlarındaki 3 siyah renkli lekeyi gösterirler.
Yunusta dişiler: Dişilerin yüzgeçleri genelde oval ve kısadır. Yüzgeçleri sivri olanlar da çıkabilir fakat bunların yüzgeçleri kuyruğa kadar erişemez. Vücut erkeklere göre ince ve uzundur. Kafa yapıları küte yakındır.
Erkeklerin yüzgeçleri sivri ve uzundur.Kuyruğun yarısına kadar gelir. Daha yuvarlak bir vücut yapısına sahiptirler. Kafa yapıları balon gibidir,dişielrden daha şişkindir. Dudakları dişilere göre daha şiştir.
Herkes baktığı balıktan yavru almak ister, bir anlamda emeğinin karşılığıdır bu. Tekrar bir heves alır bizi, bir heyecan. Yeni serüvenler başlar, bildiklerimizi yapmaya çalışır, hayatta tutmaya çalışırız yavruları. Bir taraftan ölen yavrular endişelendirir, kötü tecrübeler edinir, sayelerinde yeni bilgiler ediniriz.
Yunustan yavru almak biraz daha zor oluyor. Çabuk strese girip yavruları hemen tükürüyor. 1 yıl kadar bekleyip, yumurta alma ergenliğine ulaşmasını bekliyoruz ve ağzındaki yumurtalar bir bakıyoruz gitmiş ve hayal kırıklığına uğruyoruz. En kolay yavru alma, tek tür yunus beslemekle olacaktır. 1 erkek 3 - 4 dişi 250 - 300 lt akvaryumda başarıya ulaşacabilirsiniz.