Sarı Prenses

Öğeyi Oyla
(2 oy)

Labidochromis caerulus sari prenses1Labidochromis Caeruleus (Sarı Prenses)

Latince Adı: Labidochromis caerulus 

Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün bol kayalık kesimleri. 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye 

Cinsiyet Ayrımı: Genelde erkeklerin dorsal, pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelesede kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. Anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyük ise de dişidir. 

 Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir. 

Labidochromis caerulus sari prenses

Sıcaklık: 25 - 26 °C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm 

En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt 

Su Sertliği: Sert 

pH: 7.7- 8.5 

Zorluk Seviyesi: 3 

Genel Yorum: En tutulan balıklardan biridir. Renkli, hareketli üremesi kolay, kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah, mor arası bir renk alır.

sari prenses yavru

Beslenme: Cichlid akvaryumlarının ilk göz ağrısı olan sarı prensesler 7-8 aylıken yani 8 cm. ye geldiklerinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Kendi eşlerini kendileri seçer. Erkek dişi oranı 1/3 (1erkeğe 3dişi) şeklinde olmalıdır. Omnivor (Hem etçil hem otçul.) olan bu balıklara protein ağırlıklı yemlerin yanı sıra gelişimleri ve kondisyon kazanmaları için mutlaka canlı yem (artemia tubifex su piresi vb.) verilmelidir.

Akvaryum Şartları ve Bakım: Bir koloni için ideal akvaryum 100 lt. ve üstüdür. Zeminde mutlaka pH açısından midye veya mercan kırığı kullanılmalıdır. Akvaryum kayalarla mağara oluşturulacak şekilde dizayn edilmeli ayrıca cichlidlerin çoğu kumu kazdıkları için bitki dikilmemelidir. Haftada bir 1/4 oranında dipten su çekilmeli bu sayede nitrat oluşumunun önüne geçilmelidir.

Cinsiyet Ayırımı ve Üretim: Erkekler daha koyu renkte üst ve alt yüzgecindeki siyah bantlar daha koyu ve yüzgeçleri sivri biter. Kesin olmamakla birlikte erkeğin anal yüzgecinde yumurta beneği bulunur. Üreme zamanların erkekler agresif olur ve çiftleşme isteğinden dolayı yüzü ve dudakları kararır ve morarır.

Dişide ise bunların aksine; rengi açık sarı üst ve alt yüzgecindeki bantlar soluk ve uçları küt biter. Dişide çiftleşme zamanlarında üreme tüpü çıkar.

Üretimde kullanılacak çift öncelikle cinsel olgunluğa ulaşmış ve sağlıklı olması gerekmektedir. Üretimden önce; randıman alınması isteniyorsa mutlaka sıkı bir beslenmenin yanında canlı yem ile takviye yapılarak balıklarçiftleşmeye hazırlanmalıdır. Hazır olan balık kolayca eş tutp üreyecektir. Önce titremeler sonra ''O'' şeklinde dönmeler ve daha sonra dişi balık yumurtlar yumurtaları ağzına alır ve erkeğin anal yüzgecine yaklaşır erkek spermini salgılar bu sayede çiftleşme gerçekleşir. Dişi balık yumurtalarını 28 gün ağzında kuluçkaya yatırır. Bu süre zarfında yem yemez. Balığın yumurtaları tükürmemesi ve yutmaması için diğer balıklar tarafından rahatsız edilmemesi gerekmektedir. 28 gün sonunda güvende olduğunu hisseden anne balık yavrularını ağzından çıkarır ve beraber yüzmeye başlarlar. 1 gün yavrulara yem vermek gerekmez çünkü altlarında protein keseleri vardır. Diğer günler ise kaliteli ve protein ağırlıklı toz yemler verilerek yavruların gelişimleri sağlanmalıdır.