Apistogramma

Öğeyi Oyla
(1 Oyla)

apistogramma agassizi agassizi 01Apistogramma Agassizi

Coğrafik Kökeni: Rio Ucayali (Peru) ve Rio Negro (Brezilya)'nun aşağısı 

Yaşam Alanı: Yaprak yığını 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre nisbeten daha büyük olurlar. Yüzgeçleri daha uzun renkleri daha parlaktır. Dişiler özellikle üreme dönemlerinde sarı-turuncu renk alırlar. 

Üreme: Üreme için önemli olan uygun su şartlarının sağlanabilir olmasıdır.Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Bir hafta içinde yavrular yüzmeye başlarlar. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. 

Sıcaklık: 26°C - 29°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9 cm., dişiler 6 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre 

Su Sertliği: 0 - 12 °dH         pH: 5.0 - 7.0 

Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Uygun su şartları olmadığı zaman balığı yaşatmak zordur. Karma Amazon tanklarında tank yeterince genişse bakılabilir. Bölgeci ve agresif olduğundan küçük akvaryumlarda başka türlerle beraber yaşaması zordur. Bitkili akvaryumlar tercih edilmelidir.

 

apistogramma baenschi inka 01Apistogramma Baenschi (Inka)

Habitatı ve Anavatanı: Orta Rio Huallaga, Peru 

Yaşam Alanı: Kök saçakları içeren durgun veya yavaş akıntılı sular. 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor) 

Davranış Biçimi: Barşçıl. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. Kendi tür erkeklerine nispeten agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: İnka erkekleri dişilerinden daha büyük ve daha renkli olurlar.Sırt yüzgeçleri oldukça uzun ve gösterişlidir. Dişiler üreme dönemi sarı renk alırlar. 

Üreme: Bir kovuğun içine düz bir satıha 100-200 arasında yumurta dökerler.çift yumurtaları birlikte korur. Yumurtalar mantarlaşmaya yatkındır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler. 

Sıcaklık: 25°C - 28°C 

 En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm., dişiler 5 cm.      

En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre (1 erkek 3 dişi için)        Su Sertliği: Yumuşak                  pH: 6.0 - 7.0 

Genel Yorum: 1 erkek 3-4 dişi şeklinde 120 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu saklanma yerleri fazla olmalı.Bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli açık renkli kum tercih edilmelidir.Habitatında zemin açık renkli kumla kaplıdır. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur.Getirildikleri suyun ph ve sertliği tespit edilmeli ve konacağı akvaryumun suyu buna uygun hazırlanmalıdır. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Bir tankta birden fazla erkek bulundurulmamalıdır. Diğer cüce cichlidlerle ve tetra türleri ile rahatlıkla beslenebilir. Bu türün hobide çok ilgi görmesi nedeni ile aşırı avlanmaktadır.Bu nedenle doğadaki popülasyonu hızla azalarak hassas türler arasına girmiştir. Etik davranılmalı ve F0 balıkları tercih edilmemelidir.

 

apistogramma bitaeniata seritli cuce cichlid 01Apistogramma Bitaeniata (Şeritli Cüce Cichlid)

Habitatı ve Anavatanı: Üst Rio Amazonas (Peru) ve Rio Tapaj'ın ağzı 

Yaşam Alanı: Yaprak döküntülerinin arası 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyük boyda olurlar. Yüzgeçleri daha uzun, ihtişamlıdır. Renkleri daha parlaktır. Dişiler üreme dönemi sarı-turuncu renk alırlar. Resimlerde üstteki balık erkek; alttaki dişidir. 

Üreme: Üremesi için uygun su şartları çok önemlidir. Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler. 

Sıcaklık: 23°C - 25°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm., dişiler 6 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre      Su Sertliği: 2 - 6 °dH           pH: 5.0 - 6.0 

Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Geniş Amazon akvaryumlarında diğer Amazon türleri ve canlı doğuranlarla sorunsuz bakılabilirler. Küçük akvaryumlarda, bölgeci bir balık olduğundan, sorun yaşanabilir. Su şartlarına karşı duyarlıdır.

 

apistogramma borelli borelli 01Apistogramma Borelli (Borelli)

Habitatı ve Anavatanı: Merkez üst Rio Paraguay (Brezilya, Paraguay, N. Arjantin); Mato Groso (Brezilya, Bolivya) 

Yaşam Alanı: Yaprak döküntüleri 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkek balıkların çeşitli renk varyasyonları vardır. Dişiler daha renksiz ve daha küçük boydadır. Resimlerde üstteki balık erkek; alttaki dişidir. 

Üreme: Uygun su şartlarının sağlanması çok önemlidir. Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. 

Sıcaklık: 24°C - 26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm., dişiler 5 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre          Su Sertliği: 8 - 18 °dH          pH: 6.0 - 7.0 

Genel Yorum: Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Büyük akvaryumlarda, canlı doğuranlarla ve barışçıl Amazon balıklarıyla bakılabilir.

 

apistogramma cacatuoides kakadu 01Apistogramma Cacatuoides (Kakadu)

Coğrafik Kökeni: Rio Ucayali ve Amazonas (Peru); Rio Solim 

Yaşam Alanı: Kök saçakları içeren durgun veya yavaş akıntılı sular 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyüktür. Renkleri daha parlaktır. Yüzgeçleri daha ihtişamlı görünür. 

Üreme: Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. 

Sıcaklık: 24°C - 25°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre 

Su Sertliği: 5 - 19 °dH                    pH: 6.0 - 8.0 

Genel Yorum: Amerika'da oldukça popüler balıklardır ancak ülkemizde henüz fazla tanınmamışlardır. Üremeye yatkın olsalar da yumurtaların çıkması için yumuşak, uygun su şurtları gerekmektedir. Küçük akvaryumlarda birden fazla erkek bulundurulmamalıdır. Doğada rengi pek canlı olmasada akvaryumda yapay seleksiyonlarla daha renkleri türleri üretilmiştir. Double Red, Triple Red gibi varyasyonları vardır. Double (2) ve Triple (3) adı, renkli olan yüzgeç sayısına bakarak verilmiştir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Uygun su şartları sağlandığı zaman, geniş akvaryumlarda canlı doğuranlarla ve barışçıl Amozon türleriyle bakılabilir.

 

Apistogramma HongsloiApistogramma Hongsloi

Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri(Rio Vichada , Rio Guaviare , Rio Meta) 

Yaşam Alanı: İnce dalların bulunduğu yavaş akan sular. 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor) 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha büyük , renki ve yapılıdır . Dişiler daha soluk renkli ve küçüktür 

Üreme: Tek eşlidirler. Mağaralara , kovuklara yumurtlarlar. Uzun süre yavru bakımı gözlenir. 

Sıcaklık: 23°C - 30°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7-8 cm.        En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre            Su Sertliği: 5 - 10 °dH            pH: 5.5 - 6.0 

Genel Yorum: Diğer apistogramma türleri gibi nitrata çok hassastır . Bulunduğu akvaryumda nitrit , amonyak ve nitrat en alt seviyelerde tutulmalı ve su yumuşak olmalıdır . Akvaryum içinde bol saklanma alanı ve bol bitki bulunmalıdır . Filtrasyon peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Canlıdoğuran, tetra gibi zararsız tropikal türlerle birlikte bakılabilir, ancak diğer çiklitler eklenirken çok seçici davranılmalıdır.

 

 Apistogramma NijsseniApistogramma Nijsseni (Panda Cüce Cichlid)

Coğrafik Kökeni: Rio Tahuayo (Aşağı Rio Ucayali, Peru) 

Yaşam Alanı: Kök saçakları içeren durgun veya yavaş akıntılı sular 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul 

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük mavi renklere sahiptirler. Dişiler sarı renkte ve siyah lekeleri vardır. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir. 

Üreme: Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler. Diğer cichlidlerden farklı olarak yumurtalarını bıraktıkları kovukların ağzı küçük olmalıdır. Dişi yumurtaları korurken, erkek yuvayı genel olarak korur. 

Sıcaklık: 23°C - 30°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9 cm., dişiler 6 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre                  Su Sertliği: 5 - 10 °dH                     pH: 5.0 - 5.6 

Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Ülkemizde bulmak zordur. Gerekli su şartlarını sağlamak çok önemlidir. Bitkili akvaryumlarda barışçıl Amazon türleriyle ve canlı doğuranlarla bakılabilir.

 

apistogramma panduro pandurini 01Apistogramma Panduro (Pandurini)

Coğrafik Kökeni: Rio Tahuayo (Aşağı Rio Ucayali, Peru) 

Yaşam Alanı: Yaprak döküntüleri 

Beslenme Biçimi: Etçil 

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci. 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

Yüzme Seviyesi: Taban - orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha iri ve açık rentedir. Dişiler sarı renkte siyah lekeleri vardır. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir. 

Üreme: Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler. 

Sıcaklık: 24°C - 26°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9 cm., dişiler 6 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre 

Su Sertliği: 3 - 6 °dH       pH: 6.0 - 7.0 

Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Bitkili akvaryumlarda barıçlık Amazon türleri ve canlı doğuranlarla bakılabilir.

 

Apistogramma Uaupesi 1Apistogramma Uaupesi

Coğrafik Kökeni: Güney Amerika: Rio Uaup 

Yaşam Alanı: Zeminin yapraklarla kaplı olduğu bölgeler. 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor) 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük olur ve renkleri parlaktır. Erkeklerin yüzgeç uçları daha sivridir. 

Üreme: Mağaralara ve kovuklara yumurta bırakırlar. 

Sıcaklık: 23°C - 29°C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 - 9 cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre 

Su Sertliği: Çok yumuşak - Yumuşak             pH: 4.0 - 6.5 

Genel Yorum: Apistogrammas grubunun nadir ve güzel bir üyesidir. Rio Negro sisteminin çok yumuşak ve asidik sularında bulunurlar.