Hippocampus Kuda (Benekli Denizatı)
Latince Adı: Hippocampus kuda
Habitatı ve Anavatanı: Batı Pasifik
Beslenme Biçimi: Etçil. Canlı yem verilmelidir. Dondurulmuş yeme alışması zordur, genelde alışmazlar. Çoğunlukla denizatının beslenmesinde problem olur ve denizatı zayıflayarak ölür. Mysis ve Brine Shrimp ile düzenli olarak beslenmelidir.
Davranış Biçimi: Oldukça barışçıldır. Kendi türleri ile beslenmelidir. Diğer balıklar atik davranarak deniz atlarına yem yeme şansı bırakmazlar.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Kurlaşmadan sonra dişi tüpü vasıtasıyla erkeğe yumurtalarını bırakır ve erkek yumurtaları döller. İlginçtir ki erkek hamile kalır. Yavruları 20-28 gün içinde salar.
Işık: Normal
Tuzluluk: 1.021 - 1.025
Sıcaklık: 24-26 ºC
En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm
Reef Uyumu: Uyumlu
pH: 8.1 - 8.4
Genel Yorum: Denizatı bir balıktır. Pek çok insan denizatının gerçek olmadığını, hayal ürünü bir canlı olduğunu zanneder. Oysa akvaryumlara kadar taşınmışlardır. Çok narin hayvanlardır, gerekli şartlar sağlanmadan alınmamalıdır. Ürkekliklerini atmaları ortamlarına bağlıdır. Dişleri yoktur, doğada küçük canlıları avlayarak beslenirler.
Denizatları, deniz iğneleri ve deniz ejderleri gibiSyngnathidaefamilyasındandırlar. Genelde tuzlu suda yaşarlar fakat acı suda yaşayan türleri de vardır. Dünya'da 32 ve Türkiye'yi çevreleyen sularda 2 tür bulunur;Hippocampus hippocampusveH. guttulatus. Bazı türler yalnızca 2cm iken bazıları ise 30cm'den fazla olabilir.
Tür seçimi
Akvaryumu kurmadan önce ne tür bir denizatı bakacağınıza karar vermelisiniz. Ayrıca ne besin verebileceğiniz de oldukça önemlidir, farklı tür denizatları farklı besinlerle beslenirler. Akvaryum doğumlu denizatları her zaman doğadan yakalanmışlara göre daha avantajlıdır. Hastalık taşımazlar, donmuş yeme daha kolay alışırlar yada aldığınızda donmuş yem yiyor olurlar ve daha dayanıklı olurlar. Fakat, Türkiye'de akvaryum doğumlu denizatı bulmak pek mümkün değildir o yüzden genel olarak doğadan yakalanmış denizatlarından bahsedeceğiz.
H. hippocampusve H. guttulatusülkemizin etrafında görülen tek denizatı türleridir. 15cm'ye kadar büyüyebilir. Doğada amfipodlarla beslenirler fakat akvaryumda mysis karidesi de verilebilir. Farklı renklerde bulunabilirler.
H. kudaveH. comesgenellikle ülkemizde bulunan tropikal orta boyda atlardandır.H. erectusveH. reidiAmerika ve Brazilya'da civarında yaşar bu yüzden yurtdışında popüler olsalar da Türkiye'de bulmak neredeyse imkansızdır. Bunların dışında uzakdoğudan nadiren farklı türler de ithal edilebilir. Tüm bu türler 15 - 20cm arasındadırlar ve mysis, amfipod gibi deniz canlılarıyla beslenebilirler.
H. zosteraeyani cüce denizatı 5cm boyundadır ve Amerika etrafındaki sularda yaşar ve malesef ki Türkiye'ye ithal edilmez. Zenginleştirilmiş yumurtadan yeni çıkmış artemia ile beslenerek yaşamını sürdürebilen tek denizatıdır ve genelde 10-20 litre civarındaki çok ufak akvaryumlarda bakılır.
Hangi cins denizatına bakacağınıza karar verdikten sonra akvaryum kurulumuna geçebilirsiniz. Yukarıda denizatalarını kabaca 3e ayırdım;
*- Tropikal olmayan orta boy atlar *- Tropikal orta boy atlar *- Cüce denizatları
3 sistemin kurulumu tabiki farklı. Tropikal orta boy atlar için kurulan akvaryum yerli denizatları için de aynıdır. Tek fark yerli denizatları daha soğuk sulara ihtiyacı vardır. Tropikal denizatları 28C dereceye kadar sağlıklı bir şekilde yaşayabilirken yerli denizatları için bu sınır 22-24C derecedir.
Tank şekli denizatlarında önemlidir. Denizatları eninden çok boyuna yüzerler bu yüzden boyu eninden daha fazla olan bir akvaryum atlar için iyi olacaktır. En az denizatının kuyruğu tamamen açık halinin uzunluğunun 3 katı önerilir. Orta boy atların en az 15cm olduğunu var sayarsak bu atlar için en az 45cm yüksekliğinde bir akvaryum gerekir. Tank hacmi ise 2-3 tane için en az 120lt'dir. Akvaryumun ne büyük ne de küçük olması gerekir çünkü küçük akvaryum balıkları strese sokarken büyük akvaryumda da beslenme zor olur. Cüce denizatları için ise 15lt bir akvaryum 5-6 tanesi için yeterli olacaktır.
Orta boy denizatları için kurulan akvaryumlarda canlı kaya kullanabilirsiniz. Kum olarak çok ince bir kum kullanırsanız iyi olur fakat kum kullanmanız şart değildir, çıplak taban da yapabilirsiniz. Normal deniz akvaryumları gibi su yoğunluğunu 1,025-1,026'ya getirip, kum ve canlı kayaları koyup döngünün oluşmasını beklemelisiniz. Döngüyü hızlandırmak için akvaryuma küçük bir parça donmuş karides atabilirsiniz. Canlı koymadan önce en az 3 hafta beklemeniz önerilir. 3 hafta sonunda sudaki nitrit ve amonyak okunamayacak kadar az ise canlıları koyabilirsiniz. Akvaryuma kaya dışında denizatlarının tutunmaları için plastik bitkiler ya da ölü gorgonian iskeletleri kullanabilirsiniz.